Beveiligings partners

4 tips om de brandveiligheid in je bedrijf te verhogen

Geplaatst op

Als je een eigen bedrijf hebt is de brandveiligheid een van de belangrijkste zaken die je goed op orde moet hebben. Je wilt immers niet dat je door brand onherstelbare schade aan je bedrijf oploopt. Daarnaast kun je boetes krijgen als je bedrijfspand aantoonbaar niet voldoet aan de eisen, wat ook bijzonder zonde is van het geld. Daarom hebben voor je bedrijf een paar tips op een rijtje gezet.

Bewaar brandgevaarlijke of waardevolle spullen een speciale brandkast

Op het moment dat je ergens in je bedrijfspand zeer waardevolle spullen hebt opgeslagen, is het aan te raden om deze in een speciale brandkast te bewaren. In het geval dat er brand uitbreekt, voorkom je dat deze spullen schade oplopen. Heb je daarnaast ook veel brandgevaarlijke producten in de opslag? Bewaar die dan ook in een (aparte) brandkast. Zo voorkom je dat een klein brandje heel snel uitgroeit tot een grote brand.

Heb een plan in het geval van defecte brandmelders

Het is verplicht om in je bedrijf werkende brandmelders te hebben. Het is echter mogelijk dat deze brandmelders door middel van een verbouwing, storing of ander incident niet meer werken. Als je daardoor de werkzaamheden tijdelijk moet stilleggen kan dat veel geld kosten. Zorg daarom altijd dat je een plan hebt om toch door te kunnen gaan. Een goed tijdelijk alternatief is een brandwacht inhuren. Dit is een gecertificeerd persoon die op de zaak aanwezig is en garant staat voor de brandveiligheid. Eigenlijk kunnen zij dus de brandmeldinstallatie tijdelijk vervangen.

Loop met enige regelmaat een checklist voor brandveiligheid na

Er zijn verschillende websites te vinden met een checklist voor brandveiligheid volgens de wettelijke eisen. Het is erg verstandig om in je bedrijf ook een checklist bij de hand te hebben en die eens in de zoveel tijd na te laten lopen. Vaak bevatten deze checklists punten over de volgende zaken:

  • Aanwezigheid en toegankelijkheid van vluchtwegen
  • Aanwezigheid, zichtbaarheid en functionaliteit van (nood-) verlichting
  • Aanwezigheid, zichtbaarheid en functionaliteit van brandblussers

Instrueer je personeel over de risico’s en maatregelen

Al heb je zelf er alles aan gedaan om het pand zo brandveilig mogelijk te maken, uiteindelijk moet het personeel ook zorgen voor een brandveilige omgeving. Zij moeten beseffen wat risicofactoren zijn en hoe ze met gevaarlijke situaties om moeten gaan. Daarom is het handig dat je het personeel wegwijs maakt in de genomen maatregelen. Je kunt bijvoorbeeld de bovengenoemde checklist door verschillende personeelsleden laten nalopen. Zo werk je met z’n allen aan een brandveilige omgeving en voorkom je gevaarlijke situaties of nog erger.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site vertellen we je graag meer over wat je allemaal kan doen als het gaat over de beveiliging van je woning en bedrijfspand.

Contactgegevens

Via info @ beveiligingspartners.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden