Beveiligings partners

Camerabewaking op het werk

Geplaatst op

Als Nederlanders zijn we al redelijk gewend aan camera’s om ons heen. Bewakingscamera’s in winkels, op straat, bij de pinautomaat. Sommige mensen zetten zelfs een camera op hun dashboard in de auto om eventuele misstanden te registreren. Zelfs op televisie genieten we er van wanneer we bijvoorbeeld ‘Wegmisbruikers’ kijken of 24 uur per dag Utopia kunnen volgen en in het verleden ‘Big Brother’ , ‘De Bus’ en ‘De Gouden Kooi’. Elke stap van de deelnemers kon gevolgd worden. En daarvoor waren er heel wat camera’s nodig.

Ondanks dat we er aan gewend zijn geraakt zijn bewakingscamera’s op de werkvloer nog steeds een heikel punt. Wanneer men op de werkvloer zomaar camera’s zou installeren zou men zich erg bekeken voelen. Het gevoel van Big Brother is watching you draagt in de meeste gevallen niet bij aan een fijne werksfeer. Ookal worden de bewakingscamera’s ook vaak vanuit een positief oogpunt geplaatst. Veiligheid voor medewerker, klant en werkgever. Alleen wordt het vaak niet zo ervaren.

Wanneer er problemen zijn op het werk wordt er vaak gedacht dat bewakingscamera’s de oplossing zijn. Zaken zoals diefstal, intimidatie, fraude zijn wellicht makkelijker te achterhalen met een bewakingscamera. Maar het is niet zomaar toegestaan. Wanneer niet duidelijk aangegeven staat dat er bewakingscamera’s actief zijn dan kan dit zelfs een celstraf opleveren van zes maanden. Om alles volgens de regels te doen moet er voldaan worden aan verschillende voorwaarden. Denk hierbij ook vooral aan de bescherming van de privacy van degenen die gefilmd worden. Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Op welke andere manier kan ik mijn informatie achterhalen?
  • Zijn camera’s echt noodzakelijk (wellicht is zelf een extra controlerondje lopen ook een optie of is een pittig gesprek met het personeel/individu voldoende)
  • Weegt het bedrijfsbelang op tegen het privacybelang van de werknemers?

Ook binnen de organisatie zal het gebruik van camera’s besproken moeten worden. Niet alleen met de medewerkers maar in veel gevallen zal de OR over het bewakingscamerabeleid goedkeuring moeten geven.

Dit zijn nog maar een paar elementen met betrekking tot het gebruik van bewakingscamera’s op de werkvloer. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in bewakingscamera’s kunnen u verder helpen met deze regels en kunnen in veel gevallen ook advies geven omdat ze al vaker dit soort situaties bij de hand hebben gehad.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site vertellen we je graag meer over wat je allemaal kan doen als het gaat over de beveiliging van je woning en bedrijfspand.

Contactgegevens

Via info @ beveiligingspartners.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden