Beveiligings partners

Mondkapjes voor het openbaar vervoer maak je gewoon zelf

Geplaatst op

Mondkapjes zijn al een tijdje verplicht in het openbaar vervoer. Eigenlijk zijn we er gewoon aan gewend en het mondkapje is deel gaan uitmaken van de mode en van het straatbeeld. Het is niet moeilijk om een mondkapje te kopen en ze worden op verschillende plekken op het station aangeboden. Daarnaast kun je ze kopen bij iedere drogisterij en is er online ook een ruim aanbod. Je hebt de keuze tussen wegwerp- en stoffen mondkapjes. En het goede nieuws is dat je de mondkapjes ook gewoon zelf mag maken.

 

Stoffen niet-medische mondkapjes

De wegwerp mondkapjes gebruik je één keer en doe je daarna bij het restafval. Deze kapjes lijken op medische kapjes, maar hebben niet dezelfde testen doorstaan. In het openbaar vervoer zijn niet-medische kapjes toegestaan, wat betekent dat je ze ook zelf mag maken. Deze stoffen kapjes zijn ook te koop en kunnen worden hergebruikt. Uiteraard zijn daar dan wel bepaalde richtlijnen voor. Niet-medische kapjes zorgen ervoor dat jij niemand kunt besmetten. Daarom moet iedereen ze dragen in het openbaar vervoer en zijn er geen uitzonderingen. Zo blijven er genoeg medische mondkapjes over voor het medische personeel, die ze nodig heeft voor het dagelijkse werk.

 

Richtlijnen voor hergebruik

De stoffen kapjes die je zelf maakt en die je online kunt kopen moeten volgens bepaalde richtlijnen worden gedragen.

 • De mondkapjes zijn eenmalig te gebruiken. Als je het voertuig uitstapt gooi je ze niet weg, maar doe je ze in een luchtdicht zakje.
 • De gebruikte mondkapjes was je zo snel mogelijk, op 60 graden, een vol wasprogramma en zonder wasverzachter.
 • De gewassen en droge kapjes bewaar je samen in een luchtdicht zakje. Als je ze nodig hebt pak je alleen de hoeveelheid kapjes die je nodig hebt.
 • Je doet het mondkapje op door alleen de elastiekjes of touwtjes aan te raken. Je raakt het stoffen gedeelte nooit aan, ook niet tijdens het dragen. Doe je het kapje af, dan doe je dat ook via de touwtjes of elastiekjes.

 

Zelf een stoffen mondkapje maken

Het is niet moeilijk om stoffen mondkapjes te maken wanneer je niet wilt overgaan tot mondkapjes kopen. De officiële instructies zijn door de Rijksoverheid bekend gemaakt. Hier vind je ook een handig stappenplan.

 1. Benodigdheden: schaar, naald en draad (of naaimachine), twee katoenen lapjes van 20 bij 27 centimeter, twee elastieken van 18 centimeter lang.
 2. Leg de twee lapjes op elkaar en zoom de lange kant dicht. Een zoom van een halve centimeter is genoeg.
 3. Maak aan de korte kanten een zoom van 1,5 centimeter, zodat deze een lus vormt.
 4. Je steekt de elastiekjes door de lus en knoopt ze vast.
 5. Pas het mondkapje. Zorg dat deze neus, mond en kin bedekt en dat hij goed aansluit. Stel de elastiekjes eventueel bij.
 6. Trek de elastiekjes door de zoom totdat het knoopje erin valt.
 7. Rimpel de stof en zet de elastiekjes vast.
 8. Was je mondkapje op 60 graden, laat hem drogen en berg hem in een luchtdicht zakje op, klaar voor gebruik.

 

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site vertellen we je graag meer over wat je allemaal kan doen als het gaat over de beveiliging van je woning en bedrijfspand.

Contactgegevens

Via info @ beveiligingspartners.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden