Beveiligingstrends: Jablotron alarmsystemen

Het beschermen van zakelijke en privé eigendommen is best goed te doen als je thuis of op kantoor bent. Het wordt een ander verhaal als je niet zelf aanwezig bent. Hoe zorg je dat ongenode gasten er niet met jouw bezit vandoor gaan? Een Jablotron alarmsysteem kan zowel zakelijk als privé uitkomst bieden.

Alarmsystemen van Jablotron

Van afstand al jouw bezittingen beschermen, is mogelijk met Jablotron alarmsystemen. Deze zijn in appartementen, woonhuizen en bedrijfsgebouwen te gebruiken. Groot voordeel van deze systemen is de veelzijdigheid. Als eigenaar van een dergelijk beveiligingssysteem bescherm jij niet alleen je spulletjes, maar maak je ook heel handig gebruik van vernuftige functies die een positieve invloed hebben op jouw wooncomfort.

Beveiligingssysteem op maat

Bij de keuze voor een Jablotron alarmsysteem wordt altijd gekeken naar jouw situatie. Op deze manier kan altijd een beveiliging op maat worden gerealiseerd. Laat je aangenaam verrassen door het gemak waarmee jij het geheel bedient. Ben je zelf in het pand aanwezig, dan hoef je alleen maar het systeem in te schakelen door het indrukken van de enkele knop. Voor het uitzetten van het systeem is jouw code of chip nodig.

Bediening op afstand

Vooral als jij niet in het pand aanwezig bent, wil je zeker weten dat je eigendommen veilig zijn. Gelukkig is dat met Jablotron alarmsystemen een fluitje van een cent. Door een mobiele app of een web-app te gebruiken, heb jij de mogelijkheid om het systeem van afstand te bedienen. Hierbij ervaar jij hetzelfde gemak als wanneer je lijfelijk in je woning of bedrijfsruimte aanwezig zou zijn.

selective focus photography of lens

Slimme functies

Niets vervelender dan onderweg zijn en je realiseren dat je vergeten hebt de rolluiken te sluiten. Met de slimme functies van Jablotron alarmsystemen regel je de huisautomatisering eenvoudig via de app. Om de indruk te wekken dat je thuis bent, zet je op afstand je verlichting aan en zorg je dat de temperatuur op een behaaglijk niveau is op het moment dat jij weer thuis komt.

Veelzijdigheid Jablotron alarmsystemen


Een Jablotron alarmsysteem is zoveel meer dan alleen een beveiligingsinstallatie. Het is een combinatie van veiligheid en gebruiksgemak. Je beschermt je eigendommen, maar je hebt ook de mogelijkheid je wooncomfort te verhogen. Met Jablotron alarmsystemen hoef jij je over een koolmonoxidevergiftiging, gaslekkage of waterschade geen zorgen te maken. Met de juiste detectoren wordt direct een signaal afgegeven en kan erger worden voorkomen. Een alarmsysteem van Jablotron is een goede investering die jou veel rust en voordeel zal brengen.

Wat is outplacement en welke voordelen heeft het?

In de hedendaagse bedrijfswereld is verandering onvermijdelijk. En verandering kan leiden tot moeilijke keuzes. Ontslag is een woord dat mensen vaak vrezen – het kan een uitdagende en emotionele tijd zijn – voor de organisatie, het team dat overblijft en, het belangrijkst van al, voor de getroffen personen. Organisaties zijn vaak gedwongen te ontslaan om kosten te besparen. Investeren in outplacementondersteuning kan daarom in strijd lijken met de doelstelling van de organisatie. Bij outplacementbureau amsterdam helpen ze je graag verder met de outplacement van medewerkers. Maar wat is het precies?  We nemen het graag met je door in deze blog! 

Behoud je productiviteit

Perioden van verandering kunnen soms resulteren in een verminderde productiviteit – overgebleven werknemers worden beïnvloed door onzekerheid en raken afgeleid, zich zorgen makend over hun toekomst en die van de organisatie. Een goed getimed ondersteuningsprogramma kan een geruststellende en gerichte plek bieden om zorgen aan te pakken, zodat de tijd op het werk positief en productief kan blijven.

Verandering zorgt er natuurlijk voor dat mensen zich angstig en onzeker voelen – waardoor ze de externe markt gaan verkennen. Een goede ondersteuning bij de loopbaantransitie, vooral als er herplaatsingsmogelijkheden zijn, helpt je om bekwame werknemers te behouden die van cruciaal belang zijn voor het toekomstige succes van uw bedrijf.

Outplacement voor een goede reputatie als werkgever

Uit een recente onderzoek blijkt dat 52% van de werknemers vindt dat hun voormalige bedrijf de eerste fase van de overstap naar hun nieuwe werkplek ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ heeft aangepakt, terwijl 48% de communicatie van de werkgever tijdens deze periode als ‘slecht’ of ‘zeer slecht’ beoordeelt.

De menselijke impact van een werkovergang – vooral wanneer er geen ondersteuning wordt geboden – wordt vaak onderschat door werkgevers, maar met de groei van sociale media en online beoordelingssites zoals Glassdoor mag dit niet licht worden opgevat – de reputatie van de werkgever staat op het spel!

Als je een sterk werkgeversimago hebt, trek je geweldige mensen, innovatieve ideeën en uiteindelijk meer business voor je organisatie aan. Het lijkt misschien, maar mensen helpen om de organisatie goed te verlaten kan een goed werkgeversmerk versterken. Maar eigenlijk zou je dit laatste niet alleen voor een goede reputatie moeten doen, maar gewoon omdat het sociaal is en de medemenselijkheid bevordert. 

Vloersystemen voor in een bedrijf

De juist de vloer kiezen voor een bedrijf is erg belangrijk. De vloer moet stevig zijn, maar ook professionaliteit en klasse uitstralen. De gietvloer van G-vloeren is een vloer die al deze eigenschappen heeft. Het is dan ook niet een verrassing dat veel bedrijven voor dit soort grond kiezen.

Je hebt veel verschillende soorten gietvloeren. Van esthetiek zijn alle gietvloeren minimalistisch en zorgen ze voor een stijlvolle en unieke uitstraling. De vloer heeft geen naden en groeven. Het is dus een strakke vloer die de ruimte groter kan doen ogen.

De twee meest gekende gietvloeren zijn de epoxy en de polyurethaan gietvloer. Een vloer die vaak tot gietvloeren wordt gerekend, maar dat eigenlijk niet is, is de troffelvloer. Elke vloer heeft zo zijn sterkste eigenschap.

De polyurethaan gietvloer, ook wel gekend als de PU vloer, is een elastische vloer. Deze vloer wordt vooral gekozen voor woningen en kantoren om zijn zachte ondergrond. Het is een iets minder stevige vloer en kan dus minder verdragen in vergelijking tot de epoxy vloer.

De epoxy gietvloer is een stuk steviger dan de polyurethaan vloer. Deze vloer wordt dan ook vaak gekozen voor in garages, bakkerijen, slagers, ziekenhuizen en in industriële omgevingen. De vloer kan goed tegen chemicaliën, zuren en andere bijtende stoffen. Ook komen er op de epoxy gietvloer minder snel zichtbare krassen.

De troffelvloer bestaat uit kleine korrels die samengebonden zijn met een epoxyhars. Hierdoor ontstaat er een heel stevige vloer. De troffelvloer is één van de beste vloeren die bestand is tegen slijtage. Deze soort vloeren worden vaak gekozen in industriële omgevingen, maar ook in horeca, keukens en toiletruimtes.

Kijk goed naar de noden van je bedrijf en basseer je keuze hierop. Gietvloeren zijn gemakkelijk in onderhoud, erg hygiënisch en duurzaam.

Wat is het verschil tussen een jurist en advocaat?

De advocatuur staat bekend om jargon en veel ingewikkelde vaktermen, waardoor het voor buitenstaanders soms lastig is om de termen te onderscheiden en de exacte betekenis van de termen te kennen. Zo worden de termen ‘advocaat’ en ‘jurist’ vaak gebruikt als synoniemen van elkaar. Toch bestaan er wel degelijk belangrijke verschillen tussen beide termen. Voor mensen die niet bekend zijn met de advocatuur is het dan ook vaak lastig om te bepalen welke rechtshulp ze precies kunnen krijgen in specifieke gevallen. Om je meer kennis en inzicht te geven in de advocatuur en om ervoor te zorgen dat je precies weet wanneer je een advocaat of jurist nodig hebt, geven we in dit blog duidelijk het verschil aan tussen beide termen.

Wat is een advocaat?

Een advocaat is een persoon die een Masterstudie Rechten succesvol heeft afgerond aan een van de vele Nederlandse universiteiten. Nadat je een Master hebt afgerond, ben je nog geen advocaat. Je moet om advocaat te worden, namelijk een daaropvolgende beroepsopleiding volgen. Deze opleiding duurt nog eens drie jaar. Veel afgestudeerden kiezen ervoor om hun beroepsopleiding te volgen bij een advocatenkantoor, waardoor ze direct beëindigd worden als advocaat en voor een groot deel al zelfstandig mogen werken als advocaat – in loondienst of met een eigen advocatenkantoor.

Wat is een jurist?

Je mag jezelf een jurist noemen, wanneer je tijdens je werk te maken hebt met verschillende rechten. Simpel gezegd, heeft iedereen tijdens zijn werk te maken met bepaalde rechten, waardoor de titel niet beschermd is en iedereen zichzelf jurist mag noemen. Toch wordt dit in de praktijk niet gedaan en hebben juristen tegenwoordig vaak een passende juridische opleiding gevolgd en afgerond. Het begrip ‘jurist’ is dus een stuk breder dan ‘advocaat’ en betreft naast advocaten ook rechters, juridisch adviseurs en dergelijke.

Praktisch verschil

Er bestaan kleine verschillen tussen juristen en advocaten. Juristen mogen procederen bij een rechter, net zoals advocaten. Het verschil tussen beide is echter dat een jurist enkel vorderingen mag procederen tot € 25.000,-, terwijl een advocaat beëdigd is om ook vorderingen boven € 25.000,- te procederen. Daarnaast dienen advocaten zich aan meer regels te houden, zoals geheimhoudingsplicht.

Voordelige stappen om een bedrijf te beginnen

Nederland kent veel ondernemers en dat is ook niet verwonderlijk, want wij zijn echt een handelsvolk. Het feit dat veel mensen het doen betekent niet dat ze het ook allemaal goed doen. Er zijn in Nederland ook nog wel wat ondernemers die hier en daar wat tips kunnen gebruiken. En wij vinden het erg leuk om deze tips van experts aan je door te geven. Lees snel verder en kijk waar jij nog iets mee kunt pakken.

Kies voor freelancers

Wanneer je voor jezelf wilt beginnen, is het erg slim om bijvoorbeeld een startup op te richten die je dan zelf runt. Op deze manier ben je zelf overal voor verantwoordelijk, maar is er ook niemand die jou ter verantwoording kan roepen. Wanneer je bedrijf draaiende is, kun je natuurlijk kiezen om wat meer mensen erbij te betrekken, dit kan natuurlijk ook vanaf de oprichting direct al, het is afhankelijk van wat je aan het doen bent. Wanneer je werkt met freelancers, dan is het erg slim om hen na zoveel tijd een tijdelijk contract aan te bieden omdat dit zorgt voor de nodige loyaliteit. Het voordeel van het werken met freelance werknemers is dat je op deze manier niet vastzit aan allerlei kosten, zoals premies die je moet afdragen, zoals sociale verzekeringen. Daarnaast betaal je geen loon.

Kies voor een bv

Is het misschien zodat je bedrijf zo snel gegroeid is, dat het misschien voordeliger is om zaken anders te regelen? In dat geval is een bv een uitstekende manier om bijvoorbeeld gemakkelijk aandelen uit te kunnen geven, of een duidelijke scheiding aan te kunnen brengen tussen de algemeen directeur en de operationeel directeur. Daarnaast heb je een bijzonder belastingvoordeel met een bv, namelijk dat je belasting betaalt over de winst en niet over de inkomsten. Laat je informeren door experts op dit gebied.

Beveiligingspartners en eigendom experts

Als ondernemer kun je onmogelijk alles zelf altijd weten. Het is daarom ook goed om dit van jezelf te weten en zo nodig experts in te huren die jou bijvoorbeeld op fiscaal gebied kunnen adviseren. Ook in de Nederlandse wet kan er zo nu en dan wat veranderen, dus ook op het gebied van juridische ontwikkelingen zou je je kunnen laten adviseren door een expert. Het is erg belangrijk dat jij ook wettelijk laat vastleggen dat bepaalde merken van jou zijn. Laat daarvoor je merknaam registreren

 

Op onze site houden we graag op de hoogte van alle ontwikkelingen die te maken hebben met de zakelijke wereld. Niet alleen qua wetten zijn er experts nodig, ook bijvoorbeeld op het terrein van de beveiliging van je bedrijf. Er zijn diverse beveiligingsbedrijven in je omgeving die je voor een gedegen inbraakpreventie check (bijvoorbeeld) kunt benaderen. 

Blijf onze blogs volgen! 

 

Wat kan een beveiligingsbedrijf voor je doen?

 

Wat is beveiliging?

Onder beveiliging vallen alle maatregelen die nodig zijn om een doel te beveiligen en bescherming te geven. Het gaat hier om allerlei schadelijke invloeden, die van binnenuit en van buitenaf kunnen komen. Denk bij invloeden van binnenuit aan verduistering of fraude. Invloeden van buitenaf kunnen georganiseerde criminaliteit of terrorisme zijn. Beveiliging kan een manier zijn om veiligheid te vergroten, risico’s beheersbaar te maken en te verminderen.

Wat is bewaking?

Een deel van beveiliging heet bewaken. Het houdt in dat je constant een object of persoon in zicht houdt en het geheel overziet. Beveiliging omvat dus meer inzicht en kennis dan bewaken. Zowel bewakers als beveiligers zijn toezichthouders. Ze houden de naleving van regels en wetten in de gaten namens een overheids- of particuliere opdrachtgever.

Soorten beveiligingsbedrijven

Meer specifieke manieren van beschermen zijn de evenementenbeveiliging, de persoonsbeveiliging, de objectbeveiliging en de informatiebeveiliging. Bij evenementen moet je denken aan feesten en voetbalwedstrijden. Voorkomen moet worden dat ruzies te ver gaan. Als je een persoonsbeveiliger bent, ook wel een lijfwacht of bodyguard genoemd, neem je een ander beroemd of belangrijk persoon in bescherming. Denk dan aan een popster of politicus. Er wordt beschermd tegen onder andere ontvoering en moord. Objectbeveiliging bestaat uit receptie-, portiers- en beveiligingsdiensten van een bepaald gebouw. Bij informatiebeveiliging gaat het om het beschermen en verborgen houden van informatiestukken.

Wat is elektronische beveiliging?

Elektronische beveiliging bevat eveneens elektronische hulpmiddelen die gebruikt worden. Dit kan met behulp van toegangscontrole, met bijvoorbeeld vingerafdrukken. Op deze manier kun je kijken of degene die toegang wil echt die persoon is of totaal iemand anders. Ook kan een sleutel een manier zijn om toegang te verlenen. Dat mag ook zeker een wachtwoord zijn. Bewakingscamera’s vormen een andere weg van de elektronische beveiliging. Je vindt ze vaak bij banken.

Wat is de situatie in Nederland?

Er werken in Nederland zo’n 30.000 mensen voor een beveiligingsbedrijf. Dit zijn ongeveer 23.000 mannen en 7000 vrouwen. De bedrijven waar door deze mensen voor gewerkt wordt, maken een omzet van 1,7 miljard per jaar. Het ziekteverzuim in deze bedrijven is ongeveer 5%.

Wat zijn de verschillende voordelen van een holdingstructuur?

Ondernemers kunnen werken onder verschillende paraplu’s, bijvoorbeeld een eenmanszaak en vof of een bv. Natuurlijk zijn er nog een aantal, maar dit zijn toch wel de belangrijkste. Het is een belangrijk gegeven, dat wanneer je een eenmanszaak hebt en je bent bijzonder gegroeid de laatste jaren, dan is het slim om bijvoorbeeld een verandering aan te brengen in de paraplu waaronder je werkt. Met deze paraplu bedoelen we de natuurlijke persoon die gestalte geeft in wettelijke zin aan het bedrijf, een rechtspersoon (bv) wat een juridische constructie is of een natuurlijke persoon. In het geval van een eenmanszaak is de eigenaar van de zaak de natuurlijke persoon die het bedrijf gestalte geeft. Het nadeel hiervan is dat deze eigenaar ook aansprakelijk is voor eventuele schulden die komen met een faillissement. Wat kun je hier nou aan doen?  We nemen het hieronder met je door.

Wat is het voordeel van een bv?

Wanneer bespreken over een holdingstructuur en een bv, dan hebben we het eigenlijk over zaken die nauw met elkaar samenhangen. Het is een eenvoudige structuur zo’n holding, waar je als ondernemer veel aan hebt. Wanneer je werkt in je bedrijf, dan neem je bepaalde risico’s, bijvoorbeeld dat klanten niet betalen of projecten slagen niet, et cetera. Dan is het mogelijk om een bv op te richten waardoor je privé vermogen niet aan te spreken is door schuldeisers. Er wordt dus een scheiding gemaakt tussen privévermogen en zakelijk vermogen wanneer we het hebben over een bedrijf dat werkt met een bv. 

Voordeel holdingstructuur

Er is nog een mogelijkheid om nog meer risico af te wenden bij het ondernemen, namelijk de holdingstructuur. In deze structuur hebben we te maken met een hoofdbv, dit noemen we ook wel de moederbv, daaronder hangen een of meerdere werkbv´s of dochterbv´s. In deze laatste bv´s gebeuren de dagelijkse werkzaamheden. Daarmee worden ook de risico´s genomen. De moederbv waakt over het onroerend goed van het bedrijf. Wanneer een werkbv omvalt, dan staat het onroerend goed (en andere zaken) veilig gestald in de moederbv. Dit is dus niet aan te spreken door schuldeisers. De moederbv (holding) en de dochterbv (de werkbv) zijn aparte rechtspersonen. Een werkmaatschappij oprichten en dus met een holdingstructuur gaan werken, is een zeer effectieve manier om bedrijfsrisico te beperken. 

Wat zijn de verschillende voordelen van een holdingstructuur?

Ondernemers kunnen werken onder verschillende paraplu’s, bijvoorbeeld een eenmanszaak en vof of een bv. Natuurlijk zijn er nog een aantal, maar dit zijn toch wel de belangrijkste. Het is een belangrijk gegeven, dat wanneer je een eenmanszaak hebt en je bent bijzonder gegroeid de laatste jaren, dan is het slim om bijvoorbeeld een verandering aan te brengen in de paraplu waaronder je werkt. Met deze paraplu bedoelen we de natuurlijke persoon die gestalte geeft in wettelijke zin aan het bedrijf, een rechtspersoon (bv) wat een juridische constructie is of een natuurlijke persoon. In het geval van een eenmanszaak is de eigenaar van de zaak de natuurlijke persoon die het bedrijf gestalte geeft. Het nadeel hiervan is dat deze eigenaar ook aansprakelijk is voor eventuele schulden die komen met een faillissement. Wat kun je hier nou aan doen?  We nemen het hieronder met je door.

Wat is het voordeel van een bv?

Wanneer bespreken over een holdingstructuur en een bv, dan hebben we het eigenlijk over zaken die nauw met elkaar samenhangen. Het is een eenvoudige structuur zo’n holding, waar je als ondernemer veel aan hebt. Wanneer je werkt in je bedrijf, dan neem je bepaalde risico’s, bijvoorbeeld dat klanten niet betalen of projecten slagen niet, et cetera. Dan is het mogelijk om een bv op te richten waardoor je privé vermogen niet aan te spreken is door schuldeisers. Er wordt dus een scheiding gemaakt tussen privévermogen en zakelijk vermogen wanneer we het hebben over een bedrijf dat werkt met een bv. 

Voordeel holdingstructuur

Er is nog een mogelijkheid om nog meer risico af te wenden bij het ondernemen, namelijk de holdingstructuur. In deze structuur hebben we te maken met een hoofdbv, dit noemen we ook wel de moederbv, daaronder hangen een of meerdere werkbv´s of dochterbv´s. In deze laatste bv´s gebeuren de dagelijkse werkzaamheden. Daarmee worden ook de risico´s genomen. De moederbv waakt over het onroerend goed van het bedrijf. Wanneer een werkbv omvalt, dan staat het onroerend goed (en andere zaken) veilig gestald in de moederbv. Dit is dus niet aan te spreken door schuldeisers. De moederbv (holding) en de dochterbv (de werkbv) zijn aparte rechtspersonen. Een werkmaatschappij oprichten en dus met een holdingstructuur gaan werken, is een zeer effectieve manier om bedrijfsrisico te beperken. 

Beveilig je cashflow, ga voor freelance factoring

Er zijn de afgelopen jaren veel freelancers bijgekomen. Dit heeft te maken met de financiële crisis die ervoor gezorgd heeft dat er veel minder baanopties waren, de werkgelegenheid was dus niet echt best in die tijd. Mensen die afgestudeerd zijn in deze periode moesten allerlei creatieve oplossingen verzinnen om aan inkomsten te komen. Sommige van hen zijn freelancer geworden. Dit zijn dan degenen met geluk, want er zijn ook talloze mensen die bijvoorbeeld in lager betaalde banen terechtgekomen zijn, bijvoorbeeld in callcenters. Dat kan natuurlijk heel leuk zijn voor bepaalde mensen, maar de meeste mensen vinden dit toch niet echt heel erg uitdagend werkt. 

Hoe het ook zij, freelancers zijn er genoeg en ze staan voor verschillende uitdagingen. Een daarvan is een veilige cashflow. In deze blog gaan we je vertellen wat dit laatste inhoudt en hoe je deze kunt beveiligen. Het gaat hier om een financiële veiligheid. Lees snel verder om te ontdekken hoe dit in elkaar zit. 

Factoring als bescherming

Wanneer je als freelancer aan het werk gaat, ben je afhankelijk van de betalingen van je klanten. In de regel zijn freelancers geen grote kapitalisten met een bedrijf dat reserves heeft. Je zou freelancers als een kleine startup kunnen zien. Het is heel belangrijk dat de cashflow regelmatig is. Wanneer klanten niet betalen is het erg problematisch voor de freelancer. Gelukkig zijn er opties om het risico terug te dringen. Dit is te doen met het hele slimme factoring. Dit is uit Amerika over komen waaien en tegenwoordig erg populair onder freelancers. Het hele principe is eenvoudig: een bedrijf schiet jouw de factuur voor, en zij rekenen hiervoor een percentage, dit noemen we de fee. Op deze manier koop je dus als het ware het risico op wanbetaling af.

Kan iedereen factoring krijgen?

Het leuke is dat in principe iedereen gebruik kan maken van factoring, wel is het belangrijk om te kijken welk bedrijf bij je past. Sommige bedrijven hanteren namelijk omzetcriteria, terwijl andere bedrijven dit niet doen. Je moet dus goed kijken welk bedrijf past bij jouw jaarlijkse omzet. Op deze manier kun je dus heel gemakkelijk het risico terugdringen en je cashflow beveiligen. Voor onze is het duidelijk: ben je een freelancer, ga dan voor factoring. Factoring is beschikbaar als freelance factoring, maar ook als factoring voor ondernemers met personeel. Succes!

Mondkapjes voor het openbaar vervoer maak je gewoon zelf

Mondkapjes zijn al een tijdje verplicht in het openbaar vervoer. Eigenlijk zijn we er gewoon aan gewend en het mondkapje is deel gaan uitmaken van de mode en van het straatbeeld. Het is niet moeilijk om een mondkapje te kopen en ze worden op verschillende plekken op het station aangeboden. Daarnaast kun je ze kopen bij iedere drogisterij en is er online ook een ruim aanbod. Je hebt de keuze tussen wegwerp- en stoffen mondkapjes. En het goede nieuws is dat je de mondkapjes ook gewoon zelf mag maken.

 

Stoffen niet-medische mondkapjes

De wegwerp mondkapjes gebruik je één keer en doe je daarna bij het restafval. Deze kapjes lijken op medische kapjes, maar hebben niet dezelfde testen doorstaan. In het openbaar vervoer zijn niet-medische kapjes toegestaan, wat betekent dat je ze ook zelf mag maken. Deze stoffen kapjes zijn ook te koop en kunnen worden hergebruikt. Uiteraard zijn daar dan wel bepaalde richtlijnen voor. Niet-medische kapjes zorgen ervoor dat jij niemand kunt besmetten. Daarom moet iedereen ze dragen in het openbaar vervoer en zijn er geen uitzonderingen. Zo blijven er genoeg medische mondkapjes over voor het medische personeel, die ze nodig heeft voor het dagelijkse werk.

 

Richtlijnen voor hergebruik

De stoffen kapjes die je zelf maakt en die je online kunt kopen moeten volgens bepaalde richtlijnen worden gedragen.

 • De mondkapjes zijn eenmalig te gebruiken. Als je het voertuig uitstapt gooi je ze niet weg, maar doe je ze in een luchtdicht zakje.
 • De gebruikte mondkapjes was je zo snel mogelijk, op 60 graden, een vol wasprogramma en zonder wasverzachter.
 • De gewassen en droge kapjes bewaar je samen in een luchtdicht zakje. Als je ze nodig hebt pak je alleen de hoeveelheid kapjes die je nodig hebt.
 • Je doet het mondkapje op door alleen de elastiekjes of touwtjes aan te raken. Je raakt het stoffen gedeelte nooit aan, ook niet tijdens het dragen. Doe je het kapje af, dan doe je dat ook via de touwtjes of elastiekjes.

 

Zelf een stoffen mondkapje maken

Het is niet moeilijk om stoffen mondkapjes te maken wanneer je niet wilt overgaan tot mondkapjes kopen. De officiële instructies zijn door de Rijksoverheid bekend gemaakt. Hier vind je ook een handig stappenplan.

 1. Benodigdheden: schaar, naald en draad (of naaimachine), twee katoenen lapjes van 20 bij 27 centimeter, twee elastieken van 18 centimeter lang.
 2. Leg de twee lapjes op elkaar en zoom de lange kant dicht. Een zoom van een halve centimeter is genoeg.
 3. Maak aan de korte kanten een zoom van 1,5 centimeter, zodat deze een lus vormt.
 4. Je steekt de elastiekjes door de lus en knoopt ze vast.
 5. Pas het mondkapje. Zorg dat deze neus, mond en kin bedekt en dat hij goed aansluit. Stel de elastiekjes eventueel bij.
 6. Trek de elastiekjes door de zoom totdat het knoopje erin valt.
 7. Rimpel de stof en zet de elastiekjes vast.
 8. Was je mondkapje op 60 graden, laat hem drogen en berg hem in een luchtdicht zakje op, klaar voor gebruik.