Beveiligings partners

Beveiligingswerk in Nederland 2018

Geplaatst op

In Nederland is de werkgelegenheid sinds eind 2016 flink gegroeid. Duizenden banen zijn erbij gekomen en duizend werklozen hebben en baan gevonden. Toch is de arbeidsmarkt voor beveiligingswerk gekrompen. Het absolute aantal beveiligers is afgenomen. Zo nam tussen 2010 en 2015 het aantal bewakers in deze branche af met 4.100, van 35.800 naar 31.700. Deze trend was met name zichtbaar bij de grotere beveiligingsbedrijven.

Aan de andere kant is het absolute aantal beveiligingsbedrijven juiste toegenomen. Om deze ontwikkelingen beter te begrijpen is het zaak om de oorzaken te leren kennen. De werkgelegenheid nationaal gezien is overal gestegen. Volgens werk.nl is meer dan de helft van de banengroei afkomstig van uitzendbureaus, de zorg en de detailhandel. Waarom steeg de werkgelegenheid dan niet voor de beveiligingsbranche?

De daling in werk voor beveiligers is te wijten aan de voortschrijdende technologische ontwikkelingen in deze markt. Veel werk wordt overgenomen door digitale bewaking op afstand. Daarnaast zijn er veel flexibelere vormen van dienstverlening ontstaan waarbij bewakers ‘op afroep’ kunnen worden ingeschakeld. De behoefte aan menselijke beveiligers is daardoor gedaald. Toch zijn er nog andere trends gaande die juist voor een groei van werkgelegenheid in de beveiliging zorgen.

Werkgelegenheid door vergrijzing

Een reden waardoor er juist een groei verspeld wordt in de werkgelegenheid voor de beveiliging is dat deze arbeidsmarkt aan het vergrijzen is. Sinds 2015 is het aantal mensen boven de 55 jaar dat werkzaam is in deze sector gestegen. Die trend zette zich ook voort in 2016. Er is daarom een vraag ontstaan naar krachtige innovatieve jongeren voor dit beroep bij de grotere bedrijven.

Wel wordt verwacht dat de groei zal afvlakken wanneer de veiligheidssector weer verzadigd is. Dit zal merkbaar zijn in de particuliere beveiligingsbranche. Er wordt echter verwacht dat de groei in werkgelegenheid voor horeca- en evenementenbeveiliging langer door zal stijgen.

Verzadiging in de arbeidsmarkt

Er is nog een andere verandering te constateren op deze arbeidsmarkt. Ondanks de daling in werkgelegenheid voor beveiligers is het tarief voor bewakers die actief in deze branche wel gestegen. In tien jaar tijd is dat zelfs gestegen met 14%. Deze groei zal echter afvlakken door verzadiging. In vergelijking met andere landen is Nederland wel een koploper wat betreft beveiliging. Dit is onder andere te zien in de grootste sectoren. De Rotterdamse haven en Schiphol zijn de grootste afnemers van beveiligers. Hier zal de werkgelegenheid voor beveiliging voorlopig het grootst zijn en het grootst blijven.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site vertellen we je graag meer over wat je allemaal kan doen als het gaat over de beveiliging van je woning en bedrijfspand.

Contactgegevens

Via info @ beveiligingspartners.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden