Geplaatst op
Of het nou gaat om brandveiligheid, EHBO, of beveiliging, het waarborgen van de veiligheid binnen een bedrijf is misschien wel een van de belangrijkste dingen. Niet alleen geeft het een veilig gevoel, maar iedereen kan zo ook de werkzaamheden naar behoren uitvoeren, zonder dat er gevaren hoeven op te treden. Wanneer je je veiligheidsbeleid wilt aanpassen, of hier advies over wilt, kan je dan ook het beste een veiligheidsdeskundige inhuren.
Waarom een veiligheidsdeskundige inhuren
Wanneer je de veiligheid op de werkvloer wilt behouden, is het van belang dat er met een deskundig oog naar gekeken wordt. Een ongeluk is namelijk snel gebeurt, en dit wil je juist voorkomen. Het is daarom van groot belang dat er ten alle tijden iemand op de werkvloer rondloopt die hier verstand van heeft en alles weet met betrekking tot veiligheid. Wanneer je geen vaste werknemers in dienst hebt die dit kunnen, kun je een veiligheidsdeskundige ook inhuren (bijvoorbeeld op https://www.degrootbrandwachten.nl/).
Voor welke klus zet je een deskundige in?
Veiligheid is een breed begrip, en onder het behouden van de veiligheid vallen dan ook meerdere klussen. Het takenpakket van een veiligheidsdeskundige is dan ook divers, zodat hij of zij je op verschillende onderdelen ten dienste kan zijn. Als eerste kun je denken aan het adviseren over de arbeidsveiligheid. Je wilt natuurlijk dat je medewerkers naar veilige omstandigheden de werkzaamheden kunnen uitvoeren. Daarnaast kunnen veiligheidsdeskundigen ook adviseren op gebied van arbobeleid, maar ook over bedrijfshulpverlening. Mocht er dan toch wat gebeuren tijdens het werk, dan wil je wel de juiste hulpverlening kunnen bieden. Daarbij beoordelen de deskundigen de werkplek en kunnen zij voorlichtingen en trainingen geven over veiligheid.
Twee verschillende veiligheidsdeskundigen
Er zijn twee verschillende soorten veiligheidsdeskundigen, een MVK’er of HVK’er. MVK’er staat voor middelbare veiligheidsdeskundige en een HVK’er staat voor een hogere veiligheidsdeskundige. Logischerwijs vervullen zij dan ook verschillende taken. De middelbare veiligheidsdeskundige is er voor de klussen waarbij er gelet moet worden op de veiligheid, waarbij de deskundige gevaren kan herkennen, ondersteuning kan bieden en de voorschriften bewaakt. Daarbij kunnen ze ook helpen bij een veiligheidsproject, geven ze voorlichtingen en trainingen en beoordelen ze de werkplek.
Een HVK’er wordt tenslotte ingezet voor het coördineren van wat grotere en complexere veiligheidsprojecten en het daarbij het opstellen van een veiligheidsbeleid.
Gerelateerde berichten
Het belang van onderhoud aan brandblussers
Brandblussers spelen een cruciale rol in de brandveiligheid van gebouwen en voertuigen. Ze bieden de eerste verdedigingslinie tegen brand, waardoor...