Beveiligings partners

Tips voor het onderhouden van hijskettingen

Geplaatst op

Regelmatig onderhoud is essentieel op elke werkplek. Vooral op plekken waar met zware en gevaarlijke voorwerpen wordt gewerkt, zoals hijskranen. Ongelukken met hijskranen gebeuren helaas nog steeds regelmatig en moeten koste wat het kost voorkomen worden. Door het onderhouden van je hijskraan waarborg je de veiligheid van je werknemers. Daarnaast blijft je hijskraan in topvorm.

Begrijp de standaard problemen

De eerste stap in het behouden van de veiligheid met een hijskraan is begrijpen hoe deze werkt. Zo weet je wanneer slijtage impact heeft op de effectiviteit van de kraan. Er zijn drie soorten hijswerk die jouw kraan kan bevatten, namelijk de differentiaaltakel, kettingtakels en lieren. Alle hijsmiddelen bevatten een combinatie van een ketting en een haak om zware objecten op te tillen. Omdat de meeste van deze hijsmiddelen werken door een ketting op te rollen, is slijtage de grootste boosdoener. Onderhoud aan deze ketting kan een hoop schelen.

Hou je de ketting schoon en geolied

De meeste slijtage treedt op door roest en vuil. De kettingen worden hierdoor moeilijk om te bewegen. De meeste hijskettingen moeten los gemaakt worden voordat ze goed schoongemaakt en geolied kunnen worden. Dit moet minstens 2 keer per jaar gebeuren, afhankelijk van het gebruik van je hijsketting.

Let goed op tekenen van schade

Na verloop van tijd zal een hijsketting gaan slijten. Let goed op eventuele signalen en vervang de ketting voor het te laat is. Een teken dat een ketting vervangen moet worden is een knik in de kabel of het uitrekken van de kabel. Als de kabel een knal geeft tijdens het gebruik, is deze stijf en waarschijnlijk te oud.

Zorg dat je de kabel regelmatig test. Dit door je door in een veilige omgeving voorwerpen op te tillen met diverse gewichten. Hijsen mag enkel gedaan worden door specialisten, dus zorg dat je voldoet aan een cursus veilig hijsen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Op deze site vertellen we je graag meer over wat je allemaal kan doen als het gaat over de beveiliging van je woning en bedrijfspand.

Contactgegevens

Via info @ beveiligingspartners.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden